SSC Junior Hindi Translator Question Paper- 2019

Spread the love
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Share

SSC Junior Hindi Translator Question Paper 2019

Candidates preparing for Staff Selection Commission SHT/JHT Exam must download the SSC Junior Hindi Translator Question Paper. Here in this page, candidates can download the SSC SHT/JHT Previous Papers available for free.

SSC SHT/JHT Previous Papers

Through SSC Junior Hindi Translator Question Paper, candidates will be able to know about the type of question asked in Exam. By regularly practicing from the SSC JHT Question Paper, candidates will be able to improve their speed and accuracy.

SSC SHT/JHT Question Paper

Staff Selection Commission conducts Junior Hindi Translator Exam yearly to hire qualified and dedicated contenders for SSC JHT Vacancy. SSC SHT Question Paper will surely be helpful in your SSC Recruitment exam preparation

Candidates can download SSC Junior Hindi Translator Model Question Paper & SSC Junior Hindi Translator Exam Question Paper from the below section of this page which is well developed by expert team of rojgarcenters.com

SSC Junior Hindi Translator Question Paper

SSC Junior Hindi Translator Previous Papers

Download the SSC Junior Hindi Translator Question Paper 2019 from the below given table:

SSC Senior Hindi Translator Question Paper Download link
General Hindi Previous Papers for the SSC JHT Exam Get Here
JHT General English Previous Year Model Papers Get Here
Download SSC JHT Model Question Papers with Answers | SSC JHT Question Papers Get Here
Staff Selection Commission JHT Exam Question Papers Get Here
SSC JHT Previous Year Paper Get Here
Staff Selection Commission Jr. Hindi Translator Previous Question Papers Get Here
SSC JHT Previous Year Question Paper Get Here

SSC Hindi Translator Exam Pattern 2019:

  • Paper I will be of objective type questions.
  • Paper II is of descriptive type.
  • The penalty of 0.25 marks for a wrong answer in Paper I.
  • The total marks are 200 marks, for each paper
  • Total duration of each paper is 2 Hours.
Paper Type Subject No of Questions Time Marks
I Objective General Hindi & General English 100 2 Hours 200
II Conventional Translation & Essay 2 Hours 200
Total 300

SSC Junior Hindi Translator Previous Year Papers:

Below listed question and answers related to SSC Examination are beneficial for your preparation of upcoming examination. Check these below given SSC JHT Questions:

Ques1: Who was the author of ‘Pather Dabi’?

  1. Tarasankar Bandopadhyay
  2. Sarat Chandra Chattopadhyay
  3. Satinath Bhaduri
  4. Rabindranath Tagore

Answer: 2

Ques2: With which of the following is Begum Akhtar associated?

  1. Writing
  2. Painting
  3. Vocal Music
  4. Classical Dance

Answer: 3

Check Here Latest: SSC Junior Hindi Translator Syllabus

Ques3: Amrita Pritam’s work “A Revenue Stamp” is ?

  1. An autobiography
  2. A book of stories
  3. A novel
  4. A biography

Answer: 1

Ques4: Rabindranath Tagore was awarded Noble Prize for his literary work named

  1. Kapal Kundala
  2. Geetanjali
  3. Rajtarangini
  4. Chokher Bali

Answer: 2

Ques5: Who is the author of the book “The Argumentative Indian”?

  1. Amartya Sen
  2. S. Naipaul
  3. Vikram Seth
  4. Sashi Tharoor

Answer: 1

Ques6: “James Bond” is a character created by

  1. Wode House
  2. Ian Fleming
  3. Perry Masion
  4. Agatha Christie

Answer: 2

Also Get Details Of: SSC Junior Translator Recruitment

Ques7: Yakshagan is the famous dance form of the State of

  1. Tamil Nadu
  2. Andhra Pradesh
  3. Orissa
  4. Karnataka

Answer: 4

Ques8: The book ‘COSMOS’ of Alexander Von Humboldt was based on his travel to one of the following continents-

  1. South America
  2. Asia
  3. North America
  4. Europe

Answer: 1

Ques9: Harit Diwali, Swasth Diwali campaign has been launched by which of the following entity?

  1. Environment Ministry
  2. Home Ministry
  3. Delhi Government
  4. None of them

Answer: 1

Ques10: Who amongst the following is regarded as the historical founder of Jainism?

  1. Gautama
  2. Mahavira
  3. Sisunaga
  4. Rishabha

Answer: 2

Get Here List Of: SSC Preparation Books

Ques11: Which of the following refers to ‘Pushyabhuti’ as the founder of the Vardhana dynasty ?

  1. Kadambari
  2. Harshacharita
  3. Banskhera Inscription of Harsha
  4. Yuan-Chwang

Answer: 2

Ques12: The Prakrit text Gaudavaho describes the deeds of?

  1. Bhaskaravarman
  2. Isanavarman
  3. Sasanka
  4. Yasovarman

Answer: 4

Ques13: The Battle of Plassey was fought in ?

  1. 1757
  2. 1782
  3. 1748
  4. 1764

Answer: 4

Ques14: The officer responsible for the safe custody of land records during the Gupta period was known as ?

  1. Dhruvadhikarana
  2. Karanika
  3. Samaharta
  4. Shaulkika

Answer: 2

Check Out: SSC Coaching Institutes

Ques15: The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent

  1. Nirvana
  2. Buddha
  3. Sangha
  4. Dhamma

Answer: 1

Dear candidates the SSC Junior Hindi Translator exam covers the Objective Type Question from the General Hindi and General English and Conventional Type Question regarding Translation & essay. So candidates can practice with these sections to score well in examination through SSC Junior Hindi Translator Question Paper 2019.

Final note

Candidates can download SSC Junior Hindi Translator Question Paper 2019 from above given links. For more information and updates stay connected with us on this page. You may also follow us on Face book or Google plus to get latest updates about SSC Junior Hindi Translator Question Paper 2019 on your timeline wall directly.

One Comment

Leave a Reply